Hrachová kaše s vinnou klobásou a cibulkou

 


Na Nový rok padla volba na hrachovou kaši. Ještě nikdy jsem ji nevařila a přesně takhle jsem si ji představovala. Vstupem do nového roku jsem spokojena. Jestli platí "jak na nový rok, tak po celý rok", tak tenhle rok bude pochoutkový.

Hrachová kaše
1 balení žlutého loupaného hrachu (500 g)
majoránka
2 stroužky česneku
vlažné mléko
máslo
sůl, bílý pepř

Hrách si dám vařit asi tak hodinu předem. Rovnou osolím, protože tím bude kaše chutnější. Vařím asi tak 45 min, až je hrách měkký. Zatím si v malém rendlíku zahřeji asi tak 100 ml mléka. Sliji co nejvíc vody. Hrách přendám do mixéru, přidám k němu nastrouhaný česnek, mléko a máslo (asi tak 50-100 g, čím víc másla, tím více chuti a hebkosti), lžíci majoránky a trochu soli a špetku pepře. Rozmixuji. Kaše by měla být řidší. Pokud je potřeba dosolím.

Vinná klobása
vinná klobása podle počtu strávníků (0,5-1 kg)
ostré špejle nebo párátka
olej

Vinnou klobásu spařím horkou vodou. Připravím si plech, který potřu olejem, a troubu předehřeji na 180°C horkovzduch. Z klobásy dělám šneky, co šnek to porce - hned si je přichytím párátkem ze všech 4 stran a uříznu. Takhle si připravím všechny.
Vložím na plech a šneky z obou stran vyválím v oleji a dám do trouby. Nechám tak dlouho, aby měly pěknou barvu.

Smažená cibulka
2-3 velké cibule nakrájená na silnější půlkolečka
olej
hladká mouka
sůl

V menším rendlíku si rozehřeji olej, je potřeba vyšší vrstva. Cibuli zapráším moukou a dám smažit. Usmaženou cibulku vyndám do misky vyložené kuchyňským papírem a nechám odkapat. Lehce osolím. Celkem tom trvá, tak je potřeba ji chystat i trochu dřív, než klobásu.

Na talíř naservíruji kaši a talíř zespod naklepu, aby se mi kaše na talíři pěkně rozlila. Doprostřed položím do zlatava opečenou vinnou klobásu a na ni položím vrstvu usmažené cibulky. Podávám s celozrnným toustem.

Komentáře