Klasický irský hrnec je vlastně eintopf, z jehněčího nebo kůzlečího. Uvařila jsem ho z hovězího, snad mi sv. Patrik odpustí.
Suroviny
na vývar
hovězí žebra
hovězí kližka na větší kousky
mrkev, cibule, řapíkatý celer nebo bulvu
bobkový list, černý pepř celý, nové koření, tymián, petrželka, sůl
na dokončení polévky
4 moučné brambory, varný typ C
4 salátové brambory, varný typ A
4-5 mrkví podle velikosti, na větší kolečka
2 větší cibule na kolečka
snítku tymiánu
sůl, pepř
pažitka
Postup
Dám vařit vývar i s masem, aby bylo krásně měkké. Vařím v tlakovém hrnci, je to rychlejší a já v tom osobně moc rozdíl nevidím.
Sliji vývar do čistého hrnce, vyndám maso na talíř. Do čistého vývaru dám vařit moučné brambory nakrájené na menší kostky, mrkev, cibuli, přihodím tymián. Asi po 10 minutách přidám salátové brambory na větší kousky a vařím, dokud nejsou akorát. Dochutím solí a pepřem.
Naložím do talířů a posypu čerstvou pažitkou.
Podávám s chlebem.
Ještě lepší je, když je den uleželá.
Komentáře
Okomentovat