To je výzva! Vdolky miluji. Kupovala jsem si je pravidelně v práci. A nastal čas je vyzkoušet. Nakonec to tak složité nebylo.
Suroviny
500 g hladké mouky
250 ml vlažného mléka
20 g droždí
2 lžíce cukr krupice
2 lžíce rumu
špetka soli
35 g Stelly/Hery nebo másla rozpuštěného a lehce vychladlého
2 žloutky
olej na smažení
na dokončení:
povidla
ochucený tvaroh: 250 g tučný tvaroh, 1/2 vaničky lučiny, 2 lžíce zakysané smetany, vanilkový cukr, lžička vanilkového extraktu, lžíce moučkového cukru
Postup
Nejdřív si připravím těsto. Vše dám do hnětače, nechám pracovat, až je těsto krásně vláčné, trvá to tak 5-8 minut. Zakryji vlhkou utěrkou a nechám kynout přibližně 2 hod.
Vymažu si plech sádlem.
Z těsta tvaruji koule, vyjde jich asi 20, a pokládám na plech. Zakryji utěrkou a nechám opět lehce nakynout, 20-30 min.
Troubu si předehřeji na 250°C.
Nakynuté kuličky zploštím rukou.
Plech vsadím do trouby přesně na 2 minuty, jen tak, aby těsto zaschlo. Když je pak budu smažit, nenasají tolik oleje.
V hluboké pánvi si rozehřeji tolik oleje, aby v něm vdolky plavaly.
Teplotu oleje mám asi na 6 stupni.
Všechny vdolky osmažím z obou stran, asi tak 1-2 minuty, do zlatova. Odložím na talíř s papírem a nechám odsát přebytečný olej.
Počkám, až trochu vychladnou.
Připravím si ochucený tvaroh. Do mísy přidám všechny ingredience a vyšlehám. Hmotu si dám do sáčku s cukrářskou špičkou (jestli nemáš, stačí nandat lžičkou).
Na každý vdolek dám vrstvu povidel a nastříkám ochucený tvaroh.
A pak už jen...
Komentáře
Okomentovat