Preclíky - nejen Velikonoční


V originále to je basilejské postní pečivo, má připomínat kříž. Jenže v mém podání to takhle nazvat nelze. Jsou to prostě preclíky. Moc dobré křupavé preclíky, které se hodí nejen na Velikonoce. Ale taky k polévce, když je uděláš menší tak k pivu, vínu.

Suroviny na slánek
12 g soli
120 g vody
12 g čerstvého droždí

Vše rozmíchám ve vodě a nechám zrát alespoň 4 hodiny v chladničce nebo ve spíži, prostě v chladu. Já si ho udělala večer před spaním a pekla dopoledne (nebo udělat ho ráno a odpoledne péct).

Suroviny na těsto
připravený slánek
15 g sladěnky (nebo medu)
200 ml mléka
200 g másla nastrouhaného nahrubo
600 g hladké mouky

na pomazání: 1 vejce rozšlehané se lžící vody a špetkou soli
celý kmín na posypání

Postup
Ztuhlé máslo z lednice si nahrubo nastrouhám na talíř nebo nějakou podložku.
V připraveném slánku rozmíchám sladěnku a přidám tak polovinu mléka. Do hnětací mísy odvážím mouku. Přiliji tekutou směs a dám do stroje. Zapnu na pomalé hnětení. Podle potřeby přidám ještě trochu mléka - měla by z toho vzniknout taková drobenka - prostě jen se to spojí. Přidávám postupně nastrouhané máslo. Chvilenku vždycky počkám, až se mi zapracuje. Tak postupně zapracuji všechno máslo a zbytek mléka. Těsto by mělo být homogenní, celkové zapracování max 10 min.
Přikryji vlhkou utěrkou a nechám nakynout asi tak 2-3 hodiny, podle teploty okolí. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.

Připravím si dva plechy s pečícím papírem.
Těsto vyklopím na pomoučněný vál a rozdělím na díly 50-75 g. 
Dělala jsem cca 75 g (byly dost velké).
Z každého dílu udělám doutník se špičatými konci. Pak vezmu malý váleček a rozválím do šišky. Udělám 4 zářezy. Takto připravený preclík přendám na plech, kde ho trochu roztáhnu do strany, aby se udělala oka (něco jako kosodélník).
Plný plech zakryji utěrkou a nechám asi 40 min nakynout.
Troubu si předehřeji na 225°C (horní a spodní ohřev).

Potřu rozšlehaným vejcem a hodně posypu kmínem. Peču 10-15 min (podle toho, jak je máš velké), měly by mít zlatavou barvu.






 

Komentáře

Okomentovat