Jidáše

 


Každý musí sníst na zelený čtvrtek jedno jidáše. Jenže někdo chce být tak moc zdravý, že jich sní i dva a kdyby bylo tak - na to se mi nechce ani pomyslet. Jenže takovou dobru si lze upéct i třeba k nedělní snídani. Je to dobrota.

Suroviny
350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
175 g plnotučného vlažného mléka na půl se smetanou
25 g čerstvého droždí
80 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
kúra z jednoho citrónu
1/2 lžičky muškátového květu
70 g změklého másla (může být Stella/Hera)
2 žloutky
velká špetka soli

Na pomazání
2 lžíce medu
1 lžíce másla
2 lžíce rumu
(můžeš dát i lžíci citrónové šťávy)

Vše smíchám v kastrůlku na mírném stupni, aby to bylo horké.

Postup
Zadělám si těsto, smíchám mouky a všechny sypké ingredience. Přidám mléko, rozdrobené droždí, žloutky a dám do stroje, ně hnětení. Postupně přidávám změklé máslo nakrájené na kousky, aby se zapracovalo. Těsto by se mělo lepit na hák, je dost hutné, tak to trvá, asi tak 10 min.
Těsto v míse zakryji vlhkou utěrkou a nechám odpočinout tak 30-60 min.
Těsto si vyndám na vál a rozdělím ho na stejné díly, asi tak 10-12 jich vyjde, podle toho, jak velké je dělám.
Z každého dílu si vyválím hada asi tak 30 cm dlouhého a smotám do uzlu, spirály nebo šneka. Dám na plech s pečícím papírek, zakryji utěrkou a nechám nakynout asi tak 30 min (mě trochu překynuly, ale i tak byly dobré, jen trochu namachrovanější).

Troubu předehřeji na 170° horkovzduch. Jidáše potřu nebo postříkám vodou a dám péct na asi 20 min - vyběhnout a zezlátnou.
Zatím si připravím polevu na pomazání - musí být horká (horké ne horké).
Vyndám jidáše a hned jak jsou horké je pozřu polevou. Nechám vychladnout na mřížce.




Komentáře