Hot cross buns


Konečně jsem je vyzkoušela. A hned několik chyb - překynuté těsto, moc velké a zapomněla jsem je potřít před tím, než jsem na ně nanesla tu bílou hmotu! No stydím se, ale protože chuťově byly dobré, recept sem dám a třeba příště se mi vzhledově povedou lépe - a ty se můžeš mých chyb vyvarovat.
No a komu se nechtějí péct a má v dosahu M&S, pak si je koupí tam, protože to je britské velikonoční pečivo, hm a moc dobré.

Suroviny
500g hladké mouky
velká špetka soli
80 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky muškátového oříšku
1 lžička mixed spiced (nemáš-li, přidej víc skořice a oříšku; jinak to je směs skořice, muškátového oříšku, nového koření, zázvoru, koriandru a hřebíčku)
20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
75 g velmi změklého másla
1 vejce
kúra z jednoho pomeranče
100 g kandované citrónové kůry
100 g rozinek (nejlépe sultánek)
200-250 ml plnotučného mléka (přidávat postupně)

1 rozšlehané vejce s lžíci vody na potření
olej nebo sádlo na vymazání pekáče

na kříž: 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce vody (nebo možná trochu víc), špetka kypřícího prášku do pečiva

na potření: 3 lžíce meruňkového džemu, 1 lžíce medu, 2 lžíce rumu

Postup
Smíchám si suché ingredience včetně koření. Pak udělám uprostřed důlek, dám tam trochu mléka, rozdrobím kvasnice, přidám vejce a dám do stroje, ať pěkně maká a hněte. Přidávám změklé máslo, mléko. Na závěr pomerančovou kůru, rozinky a kandovanou citrónovou kůru. Těsto by mělo být měkké a soudržné a nemělo by se lepit.
Nechám vykynout, pod vlhkou utěrkou, pozor jen hodinu!

Těsto vyklopím na pomoučněný vál a dělám z něj bochánky, stejně velké, asi 50 g (ty moje měly tak 80!!!). Kladu kousek od sebe na velmi dobře vymazaný plech nebo pekáč. Zakryji utěrkou a nechám jen 20 minut naběhnout.
Z mouky a vody a trošky kypřícího prášku si udělám tužší kašičku, kterou si naplním do pevného sáčku.
Troubu si předehřeji na 180° horkovzduch.

bochánky potřu rozšlehaným vejcem. Ustřihnu si špičku ze sáčku a udělám kříže na bochánky. Vsadím do trouby a peču asi 15-18 min.

Zatím si připravím  směs na potření. Na pánvičce si rozehřeji džem, smíchám s medem a rumem. Musí to být horké.
Jakmile vytáhnu bochánky hned je potírám připravenou směsí a nechám vychladnout.

Nejlepší jsou mírně vlažné s máslem nebo pomerančovou marmeládou nebo meruňkovým džemem. Ale i studené jsou dobré.





Komentáře