Tento recept mám od tety Aničky. Možná ho znáte, určitě někde někdy koloval na průklepáku. Nevíte-li co je průklepák, čtěte v klidu dál, recept je platný v kterékoliv době.
Suroviny na tvarohovou směs
2-3 tvarohy (dávám 3, je tam toho víc, ale 2 stačí)
2 vejce
mléka tolik, aby tvarohová směs byla řídká jako jogurt
2 vanilínové cukry
cukr moučka dle chuti
Suroviny na sypkou směs
2 hrnky polohrubé mouky (hrnek=250 ml)
1/2 hrnku cukr krupice
1 prášek do pečiva
1 vanilínový cukr
1/2 másla (tj. 125 g)
sádlo (nebo máslo) na vymazání plechu
Postup
Připravím si obě směsi a pořádně promíchám. Množství je na velký plech cca 30x40 cm.
Plech pořádně vymažu sádlem (nebo máslem).
Troubu si zapnu na 170°C (horkovzduch).
Sypkou směs rozdělím na dva stejné díly. jeden díl nasypu na plech a rovnoměrně rozprostřu. Na tuto vrstvu rozetřu tvarohovou směs - je potřeba to dělat postupně, naběračkou, ne nalít hned najednou. Tvarohová směs se nesmí dostat přes tu sypkou na dno plechu, takže pomalu.
Na tvarohovou směs přijde druhá polovina sypké směsi - a tady je potřeba to dělat pořádně, rovnoměrně, protože směs se hned vpíjí a ničím se to nespraví.
Na tuto vrstvu nastrouhám polovinu másla a šupo s tím do trouby.
Peču asi 45 minut.
Nechám pořádně vychladnout.
V sezóně lze na tvaroh přidat třeba čerstvý rybíz nebo nakrájet švestky (s těmi to bylo asi nejlepší).
Komentáře
Okomentovat