Suroviny
1 kg vepřové plece, na kostky asi tak 1,5x1,5
400 g uzeného vepřového bůčku na kostky, o něco menší než plecko, max 1x1, ale spíš trochu menší
300 g sádla, přibližně
500 ml suchého bílého vína
snítka rozmarýnu, tymiánu
1-2 bobkové listy (podle velikosti)
1 velká cibule najemno
mořská sůl (nejlépe maldonská) a čerstvě mletý pepř na dochucení
Postup
Do silnostěnného hrnce si dám rozehřát sádlo a přidám tam bylinky. Maso si nakrájím na kostky. Bůček je chuťově zajímavější uzený, ale můžeš dát i normální. Až se mi sádlo rozehřeje, přihodím maso a přiliji víno.
Teplotu vyladím tak, aby vše lehce probublávalo, u mě to je stupeň 2-3. Ze začátku míchám víc, aby se mi maso nepřichytilo. Pak už jen sem tam. Celá akce trvá 4 hodiny. Uvidíš, možná to můžeš zkrátit na 3.
Jakmile jsem spokojená, jak se maso udělalo a bůček vyškvařil, tak ho vyndám děrovačkou ven do misky. Odstraním bylinky (stonky) a bobkový list. Tam ho vidličkou roztrhám, osolím a opepřím.
Maso napěchuji do skleničky a zaliji sádlem, ve kterém se maso dělalo.
Nechám vychladnout a zavíčkuji.
Uchovávám v lednici, chutná s čímkoliv, nejlépe s oblíbeným chlebem.
Komentáře
Okomentovat