Rillettes - francouzské škvarečky



Taková dobrota. S našima škvarkama to nemá nic společného, spíš to je trhané maso zalité sádlem. Tak nevím, proč se tomu tak říká. Možná kvůli procesu. Trvá to dlouho, ale je to lahoda. Je to taky vhodný dárek.

Suroviny
1 kg vepřové plece, na kostky asi tak 1,5x1,5 
400 g uzeného vepřového bůčku na kostky, o něco menší než plecko, max 1x1, ale spíš trochu menší
300 g sádla, přibližně
500 ml suchého bílého vína
snítka rozmarýnu, tymiánu
1-2 bobkové listy (podle velikosti)
1 velká cibule najemno
mořská sůl (nejlépe maldonská) a čerstvě mletý pepř na dochucení

Postup
Do silnostěnného hrnce si dám rozehřát sádlo a přidám tam bylinky. Maso si nakrájím na kostky. Bůček je chuťově zajímavější uzený, ale můžeš dát i normální. Až se mi sádlo rozehřeje, přihodím maso a přiliji víno. 
Teplotu vyladím tak, aby vše lehce probublávalo, u mě to je stupeň 2-3. Ze začátku míchám víc, aby se mi maso nepřichytilo. Pak už jen sem tam. Celá akce trvá 4 hodiny. Uvidíš, možná to můžeš zkrátit na 3.

Jakmile jsem spokojená, jak se maso udělalo a bůček vyškvařil, tak ho vyndám děrovačkou ven do misky. Odstraním bylinky (stonky) a bobkový list. Tam ho vidličkou roztrhám, osolím a opepřím.
Maso napěchuji do skleničky a zaliji sádlem, ve kterém se maso dělalo.
Nechám vychladnout a zavíčkuji.

Uchovávám v lednici, chutná s čímkoliv, nejlépe s oblíbeným chlebem.


Komentáře