Pečený naložený bůček



Vyberu si nějaký pěkný vyšší bůček, nejlépe stejnoměrně vysoký. Bez kosti. Zbavím ho kůže. Já ten můj rozdělila na dva díly. Bylo ho asi 600 g.

Smíchám ve stejném poměru sůl a cukr, podle velikosti bůčku. Asi tak 1 lžíci. Ano, 1 lžíce soli a 1 lžíce cukru. Směs vetřu do bůčku ze všech stran. Dám do pekáčku, zakryji potravinovou folií a nechám v lednici marinovat minimálně 6 hodin. Může být i déle, ale ne déle než 24 hod.

Troubu si předehřeji na 230°C. Vodu z pekáčku vyliji. Pod každý kousek dám lžičku sádla, tři lžíce vody. Zakryji alobalem a dám na 1 hodinu do trouby.
Pak alobal sundám, teplotu stáhnu na 150°a peču další 1 hodinu, pak zvednu teplotu na 180°C horkovzduch dopeču do zlatova, asi tak 20-30 minut.

Nechám trochu vychladnout. Krájím zubatým nožem na plátky. Lze ho jíst po našem - s okurkou, chlebem nebo po využít po asijsku, s rýží, do koláčků, housek nebo rýžovými nudlemi. Stejně nejlepší je jen tak, s trochou chleba.


Komentáře