Pečená kachna s čočkou beluga


Kombinace pečené kachny s čočkou je, pro milovníky kachny se zelím a knedlíkem, netradiční. Ale výborná. Krásně tu kombinaci doladí rukolový salátek.

Pečená kachna
Kachnu večer předem nasolím a dám odležet do ledničky. Nepřikryté.
Druhý den kachnu okmínuji z obou stran a v pekáčku podliji vodou. Zakryji alobalem (nebo pokličkou). Peču na 190°C, celkem asi 4 hodiny.
Asi tak za 3,5 hod vyzkouším, jestli je kachna měkká. Pak už peču odkrytou, aby se mi udělala hezky kůžička. Nakonec kachnu vyndám na mřížku a na barvu dopeču také z druhé strany.


Rukolový salátek
Umíchám si zálivku z olivového oleje, soli a citrónové šťávy. Rukolu si opláchnu, nechám osušit a položím do misky na zálivku. Zamíchám ale až těsně pře podáváním.

Černá čočka se zeleninou
200-250 g čočky beluga, propláchnuté
2 mrkve
2 petržele
3 stonky řapíkatého celere
1 větší cibule najemno
4 stroužky česneku na plátky
olivový olej
2 bobkové listy
tymián
sůl, pepř
sklenice krájených konzervovaných rajčat (mám domácí) nebo použij konzervu
domácí polévkové koření (suché) nebo zeleninový vývar či bujón

Zeleninu si nakrájím na kostičky. Osmažím na oleji společně s cibulí a česnekem. Pak přidám opláchnutou čočku. Přidám zavařená rajčata i s nálevem (nebo konzervu s vodou). Přidám sušenou zeleninu (polévkové koření domácí), osolím, opepřím. Vařím do měkka, trvá to tak 30 min. Podle potřeby přiliji vodu. Nakonec  by tam ale voda zůstat neměla.
Na závěr posypu čerstvě nasekanými listy celeru (nebo petrželkou).







Komentáře