Párty chlebík



Bílý chléb, těsto je podobné těstu na housky. Těsto bylo nádherně vláčné, ale jak chlebík chutnal, nevím. Upekla jsem ho jako dárek Monice k narozeninám. Ale protože brzo budu mít narozeniny, upeču ho taky. Efekt je takový, že se dá trhat po malých bocháncích a taky krásně vypadá.

Suroviny
2,5 lžičky sušeného droždí
560 g hladké mouky
2 lžičky soli
2 lžíce cukru
2 vejce
60 g rozpuštěného másla
sádlo na vymazání formy
na posyp: mák, sezam, hrubozrnná sůl (nemusí být)
na potření: vejce rozšlehané s mlékem

Postup
Droždí si rozmíchám asi ve 100 ml mléka. Zbytek mléka dám do kastrolu, přidám k němu máslo a nechám o rozpustit. Pak nechám trochu přechladnout.
Vyšlehám si vejce, pěkně pořádně mixérem.
Smíchám mouku se solí a cukrem.
Dám do mixéru a k mouce přiliji mléko s droždím, vejce, zamíchám a pak přidám vlažné mléko s rozpuštěným máslem. Nechám mísit s hnětacím hákem asi 10 min. Těsto je krásně hladké a pružné. Pokud ho máš moc lepkavé přidej trochu mouky (ale já jsem nepřidávala). Těsto by se mělo odlepovat od stěn a zůstávat na háku.
Mísu zakryji vlhkou utěrkou a nechám v teple nakynout, asi tak 1,5-2 hodiny.
Těsto srazím a nechám 10 min odpočinout.
Připravím si formu na dort, na spod dám pečící papír a celou formu (i na papír) vymažu sádlem.
Na vále si prohnětu těsto, vyválím válec a udělám přibližně stejné díly, mě to vyšlo na 17 ks, ale půjde i to z více nebo z méně - podle toho, jak chceš mít velké díly.
Z každého dílu dělám kouli a rovnou skládám do formy. nejdřív obvod, pak vnitřní obvod a doprostřed jednu.
Opět zakryji a nechám nakynout, asi tak 30 min.
Troubu si předehřeji na 180-190°C horkovzduch.
Vykynuté těsto potřu rozšlehaným vejcem s mlékem a na střídačku posypu.
Peču do zlatova asi tak 40 min.
Vyndám a nechám na mřížce přechladnout.

Ideálně podávat ihned, jak to trochu přechladne.


 

Komentáře