Kmínový chléb


Chléb krásně vonící kmínem.

Suroviny na rozkvas
30 g žitného kvásku
150 g vody
150 g žitné chlebové mouky

Vše smíchám, zakryji potravinovou folií a nechám kvasit 10-12 hod (ale povede se i když to je jen 8, když jsem zapomněla).

Těsto - k rozkvasu přidám
300 g vody
80 g bílého jogurtu
2,5 lžičky soli
3 - 4 lžičky drceného kmínu
150 g žitné chlebové mouky
450 g pšeničné chlebové mouky
celý kmín na posypání

Vymíchám těsto a nechám zakryté fólií kynout 2-3 hodiny, podle teploty okolí.
Těsto pak trochu propracuji, vytvaruji bochník a dám do vymoučněné ošatky kynout další 1,5 hodiny.
Troubu si předehřeji na 240°C.
Bochník vklopím na plech s pečícím papírem, nařežu, postříkám vodou z rozprašovače (i trochu na plech) a posypu celým kmínem.

Vsadím do vyhřáté trouby. Peču asi 10 min. Pak troubu vyvětrám a teplotu stáhnu na 200° a peču dalších 45 min. Pokud je potřeba, tak chléb přikryji, aby se mi moc nepřipekl.
Chléb vyndám na mřížku, hned postříkám vodou a nechám vychladnout.



Komentáře