Vepřové trhané maso v tortille s naloženou cibulkou

 



Vůbec se toho neboj, že to snad vypadá složitě. Není a výsledek je chuťově ohromují.

Suroviny na marinádu a postup
1 celá palice česneku (oloupané stroužky)
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce sušeného oregana
4 ks hřebíčku
1 menší kousek celé skořice (asi tak 3-4 cm)
1 lžíce celého černého pepře
1 lžíce celého římského kmínu
1/2 lžíce celého nového koření

Na pánev dám olej, lehce osmažím česnekové stroužky, přidám koření a nechám ho rozvonět, asi tak 2 minuty. Oregano dávám až poslední.
Smíchám si tekuté přísady a rozmíchám v ní achite pastu.

30 g achiote pasty (jestli neseženeš, tak vynech. mě ji přivezla Venda z Mexika)
4 lžíce vinného octa
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce třtinového cukru nebo agáve sirupu
4 lžíce pomerančové šťávy
4 lžíce limetkové šťávy
4 lžíce grapefruitové šťávy

Vše společně rozmixuji, pořádně, chvíli to trvá a dělá to kravál, ale je potřeba pořádně rozmixovat pevné koření.
Do zapékací mísy si připravím dva pečící papíry - namočím a zmačkám. Budu do něj balit maso, udělám balíčky.
Troubu si zapnu na 180°C.

1 kg vepřové krkovice si rozdělím na dvě části. Maso nasolím. Na spodek papíru v míse naliji trochu marinády. Vložím maso a pěkně ho v ní vyválím a vmasíruji. Pak rozdělím zbytek marinád do obou balíčků, balíčky pevně zavřu, zakryji víkem a dám do předehřáté trouby. Peču 1,5 hodiny.

Pak teplotu stáhnu na 160°a peču doměkka, trvá to ještě další 1,5-2 hodiny.
Pak maso vyndám a nechám 15 min stát.
Odkryji. Maso si vyndám do misky a roztrhám. Přimíchám marinádu, ale ne úplně všechnu, maso by mělo ještě pěkně nasáknout, ale nemělo by v ní plavat.


  
Naložená cibule
2-3 červené cibule nakrájené měsíčky
150-200 ml pomerančové šťávy
1 chilli paprička nasekaná najemno
75-100 ml vinného octa
1/2 lžičky soli
pepř dle chuti

Cibuli si nakrájím a dám do mísy. Zaliji vroucí vodou, zakryji a nechám 10 minut stát. Scedím, propláchnu studenou vodou a nechám pořádně okapat.
Mezitím si připravím zálivku.
Cibuli nacpu do sklenice a zaliji. Měla by být naložena alespoň dvě hodiny, ale lepší je udělat si ji den předem. Cibule nádherně zrůžoví a chutě se prolnou.

Do tortilly přijde ještě salát.
Na salát si smíchám nasekaný čerstvý koriandr a little gem nebo ledový salát.
A pak už to je všechno navrstvit a pustit se do toho.
Sakra, že jsem toho neudělala víc, taková dobrota to je.










Komentáře