Je podobná polévce tom kha gai. Ale jen podobná. Takže je jednoduchá, i když se zdá, že má mnoho ingrediencí a chutná.
Suroviny
1,5 l kuřecí vývar
kuřecí maso na jemné plátky (nebo krevety)
2 mrkve na nudličky
2 stonky řapíkatého celeru na nudličky
1 červená cibule na půlměsíčky
malé balení žampiónů na půlky nebo čtvrtky (pole velikosti)
2,5 cm zázvoru najemno
3 stroužky česneku najemno
1 chilli papričky najemno
2 lžičky tom yum pasty (nebo dle chuti)
8 kafírových listů
2 stonky citrónové trávy (podrtit třenkou nože)
2 lžičky třtinového cukru
6-8 lžic rybí omáčky
1 malá konzerva kokosového mléka
1/2 vaničky cherry rajčat
sezamová olej na smažení
sůl, limeta, koriandr na dochucení
Postup
Nejdřív si připravím všechny suroviny, očistím, nakrájím. Taky si připravím všechny přísady, ať je mám po ruce.
V hluboké pánvi si na oleji osmažím zázvor, česnek, chilli papričku, přidám cibuli, mrkev, celer. Chvíli smažím, pak přidám cukr, tom yum pastu a nechám rozvonět. Zaliji vývarem, přihodím kafírové listy a citrónovou trávu.
Uvedu do varu. Přidám maso na jemné plátky a nakrájené žampióny.
Vařím tak 15 min.
Ochutím rybí omáčkou. Přidám rajčata, kokosové mléko a limetovu šťávu.
Ochutnám a pokud je potřeba buď dosolím nebo přidám rybí omáčku.
Na závěr přidám nasekaný koriandr.
Já ji mám ráda pikantní a s rýží.
Komentáře
Okomentovat