Aby toho na stole nebylo málo...
Suroviny
1 balení kuřecích jater (balení 400g, očistěných bude trochu méně)
1 šalotka
3 stroužky česneku
1 lžička tymiánu, rozmarýnu a majoránky (sušený nebo čerstvý), červené mleté papriky
čerstvě mletý pepř, sůl dle chuti
3 lžíce portského vína
1 lžíce worcestrové omáčky
4 lžíce smetany
lžíce sádla
1/2 kostky másla
na ozdobu: růžový pepř, rozpuštěné máslo, čerstvý rozmarýn
Postup
Játra si očistím, nakrájím na kousky.
Na pánvičku dám lžíci sádla, jak se rozehřeje, přidám cibuli a za chvíli česnek a pak játra. Lehce zasmažím. Přidám všechno koření a bylinky, osolím. Zamíchám a chvíli smažím. Pak přidám portské víno, smetanu a worcestrovou omáčku. Nechám odpařit.
Směs přemístím do mixéru, mixuji na nižší stupeň a postupně přihazuji máslo. Dám vždy kousek a počkám, až se zapracuje, pak další a další, asi tak polovinu. Měla by vzniknout krásně jemná pasta. Ochutnám a případně doladím.
Misky si vymažu máslem. Směs do nich přemístím, zaliji nejlépe přepuštěným máslem (ale nemáš-li, normálně rozpuštěné je taky ok), ozdobím růžovým pepřem a rozmarýnem. Nechám ztuhnout v ledničce.
Před podáváním nechám tak 15-20 min v pokojové teplotě, aby paštika povolila.
Paštika vydrží tak týden.
Komentáře
Okomentovat