Valašský kontrabáš


S tatínkem jsme diskutovali původ slova "kotrabáš". Kontraband bylo pašované zboží, kontráši byli pašeráci. Tak já nevím. Ale v tomto jídle se sloučí vše, co na se na Valašsku jedlo v různých úpravách dokola - zemáky, zelé, pohanka a uzené (když bylo prase) a možná se taky pašovalo...

Suroviny
uvařené brambory
uvařená pohanka
uzené
cibule
česnek
majoránka
sádlo
kysané zelí

Postup
Brambory uvařím do měkka. Pohanku si properu, dám vařit s dostatkem vody, radši víc. Vařím 10 min, pak vypnu a nechám dojít. Jen sem tam mrknu, aby mi moc nezměkla. Pak ji zcedím a propláchnu.
Na troše sádle si osmažím cibuli nakrájenou najemno, přidám uzené na kostky. Přimíchám 4 rozmačkané stroužky česneku a hrstku majoránky a už nesmažím.
Zapékací misku si vymažu sádlem a zapnu troubu na 220°C.
Do mísy vsypu brambory, lehce je rozmačkám a lehce osolím a opepřím. Přidám pohanku, pak hrstku překrájeného kysaného zelí a směs z pánvičky. Opatrně promíchám všechny vrstvy.
Dám zapéct, tak 20-30 min, aby to udělalo trochu kůrčičku.

Podávám s troškou kysaného zelí a ozdobím čerstvou majoránkou.






 

Komentáře