Nevím, jestli tohle jídlo má nějaký zažitý název. Já ho jedla poprvé před 20 lety, kdy mi ho uvařil kolega a nikde jinde jsem se s ním nesetkala. Občas jsem si ho uvařila a teď po letech, kdy mi zbyla rýže, jsem si na něj vzpomněla.
Suroviny
vařená rýže a čočka (stejný díl, lze použít i zbytek rýže), bez soli
4-6 cibulí nakrájených najemno
2 lžičky soli
sádlo
na dochucení a ozdobu: majoránka, pepř (nemusí být)
příloha: salát z kysaného zelí, červené řepy, jablka a červené cibule
Postup
Nejdřív si dám vařit stejný díl rýže a čočky, každé zvlášť v neosolené vodě. Obojí by mělo být na skus, nepřevařené. Sliji přes cedník. Je to dobré načasovat tak, abych zároveň s dovařením měla hotovou cibuli.
Na pánvičce si na sádle osmažím cibuli, kterou pořádně osolím. Smažím pomalu a občas trošku podliji vodou, cibulka by měla pěkně zkaramelizovat (díky soli) a zhnědnout. Trvá to tak 15-20 minut.
K cibuli přimíchám čočku a rýži.
Podávám se salátem, nejlépe ze zakysaného zelí. Ozdobit lze majoránkou, případně dochutit čerstvě mletým pepřem.
Komentáře
Okomentovat