Hřebenatky

Hřebenatky  čili mušle Sv. Jakuba. Musela jsem je vyzkoušet. A dobrý. Moc dobrý. Honzíkovi a Markétce jsem udělala degustační menu - s koprovým olejem, hráškovo-jablečným pyré a chilli omáčkou.

Základní příprava hřebenatek
Hřebenatky si osuším. Osolím z obou stran mořskou solí. Nechám chvíli odpočinout. Rozpálím si pánvičku s trochou olivového oleje. 
Hřebenatky smažím z každé strany 1-1,5 minuty, déle ne, jinak zgumovatí.

Koprový olej
V misce smíchám jemně nasekanou šalotku, nastrouhanou citrónovou kůru a šťávu a olivový olej. Osolím, opepřím. Na závěr přidám nasekaný kopr. Ochutnám a zjistím, že mi tam něco chybí, tak přidám ještě trochu balzamika (ale to můžeš vynechat, záleží na chuti).

Hráškovo - jablečné pyré
Na másle podusím najemno nakrájené jablko i se slupkou. Jakmile je měkké, přidám hrášek (z mrazáku, který jsem chvíli nechala v horké vodě v hrníčku). Lehce osolím, opepřím.
Odeberu si nějaké kousky na ozdobu a zbytek rozmixuji.

Chilli omáčka
Sladkou chilli omáčku smíchám s rybí omáčkou, špetkou soli, citrónovou šťávou, vodou a nechám 10 min proležet.

Podávám s čerstvou bagetkou.
 





Komentáře