Suroviny
500 g hladké mouky
125 g cukru krupice
1/2 lžičky soli
špetka muškátového oříšku
citrónová kůra z 1/2 citrónu
2/3 kostky droždí
150 - 200 ml mléka
200 g másla
2 žloutky
100 g mandle
100 g pekanové ořechy
100 g zlaté rozinky (nebo sultánky)
50 g papáji nakrájené na kousky
1 balení marcipánu
máslo na pomazání (celkem dost, tak 1/3)
moučkový cukr na posypání
Postup
Máslo utřu se žloutky a cukrem. Mouku smíchám se solí, muškátovým oříškem. Mléko si lehce ohřeji, aby bylo vlažné, rozmíchám v něm droždí.
Do utřených žloutků přidám mouku a mléko s droždím, přidám rum, citrónovou kůru. Pořádně promíchám. Na závěr přidám ořechy a sušené ovoce.
Vyndám ze stroje a ještě na vále propracuji. Vrátím do mísy, zakryji utěrkou a nechám kynout v teple, tak 2 hodiny.
Můžu udělat jednu velkou štolu, ale já se rozhodla pro 3 menší.
připravím si marcipán, nakrájím si no na tyčinky. Pokud ho chceš zapracovat, tak pak na kostičky, ale já ho kladu doprostřed.
Těsto si rozdělím na 3 díly.
Kratší okraje složím doprostřed.
Přejedu válečkem.
Do středu položím marcipán.
nejdřív přeložím jeden delší okraj přes marcipán, asi tak do 2/3. Pak to samé udělám i s druhým delším okrajem. Tohle místo trochu vytvaruji, aby vznikl charakteristický tvar štóly.
Přendám na plech s pečícím papírem a zakryji utěrkou, nechám ještě nakynout, tak půl hodiny. Zatím si předehřeji troubu na 180°C horkovzduch.
Peču asi tak 40-45 min.
Zatím si rozpustím máslo a připravím moučkový cukr.
Vyndám štoly, oddělám spálené rozinky a každou štolu pořádně a všude potřu rozpuštěným máslem. Sypu moučkový cukr. ze začátku se bude vsákavat, sypu ho hodně, až je štola celá bílá.
Nechám vychladnout.
Poté zabalím do alobalu a případně ještě dosypu moučkovým cukrem na bocích.
Je potřeba, aby se minimálně týden, nejlépe ale dva až tři rozležela.
Pak, jak prohlásil Honzík, vypadá jako štola s ušlechtilou bílou plísní.
Komentáře
Okomentovat