Vánoční štola

 


Štolu peču na začátku adventu, aby měla čas se pěkně proležet. Dnes, 4. adventní neděli jsme ji nakrojili. Je výborná, pevná, zároveň vláčná, není moc sladká a plná chutí. Oproti naší vánočce je těsto hutnější. Však to znáte. Jestli máte rádi kupovanou, upečte si tuhle, je to jednoduché. A stojí to za to, je mnohem, mnohem lepší.

Suroviny
500 g hladké mouky
125 g cukru krupice
1/2 lžičky soli
špetka muškátového oříšku
citrónová kůra z 1/2 citrónu
2/3 kostky droždí
150 - 200 ml mléka
200 g másla
2 žloutky
100 g mandle
100 g pekanové ořechy
100 g zlaté rozinky (nebo sultánky)
50 g papáji nakrájené na kousky
1 balení marcipánu
máslo na pomazání (celkem dost, tak 1/3)
moučkový cukr na posypání

Postup
Máslo utřu se žloutky a cukrem. Mouku smíchám se solí, muškátovým oříškem. Mléko si lehce ohřeji, aby bylo vlažné, rozmíchám v něm droždí.
Do utřených žloutků přidám mouku a mléko s droždím, přidám rum, citrónovou kůru. Pořádně promíchám. Na závěr přidám ořechy a sušené ovoce.
Vyndám ze stroje a ještě na vále propracuji. Vrátím do mísy, zakryji utěrkou a nechám kynout v teple, tak 2 hodiny.

Můžu udělat jednu velkou štolu, ale já se rozhodla pro 3 menší. 
připravím si marcipán, nakrájím si no na tyčinky. Pokud ho chceš zapracovat, tak pak na kostičky, ale já ho kladu doprostřed.
Těsto si rozdělím na 3 díly.
Vezmu první díl a vyválím z něho obdélník, asi velikost A4, no trochu větší. 
Kratší okraje složím doprostřed.
Přejedu válečkem.
Do středu položím marcipán.
nejdřív přeložím jeden delší okraj přes marcipán, asi tak do 2/3. Pak to samé udělám i s druhým delším okrajem. Tohle místo trochu vytvaruji, aby vznikl charakteristický tvar štóly.

Přendám na plech s pečícím papírem a zakryji utěrkou, nechám ještě nakynout, tak půl hodiny. Zatím si předehřeji troubu na 180°C horkovzduch.
Peču asi tak 40-45 min.
Zatím si rozpustím máslo a připravím moučkový cukr.
Vyndám štoly, oddělám spálené rozinky a každou štolu pořádně a všude potřu rozpuštěným máslem. Sypu moučkový cukr. ze začátku se bude vsákavat, sypu ho hodně, až je štola celá bílá.

Nechám vychladnout.
Poté zabalím do alobalu a případně ještě dosypu moučkovým cukrem na bocích.
Schovám do chladna, dávám do sklepa.
Je potřeba, aby se minimálně týden, nejlépe ale dva až tři rozležela.
Pak, jak prohlásil Honzík, vypadá jako štola s ušlechtilou bílou plísní.






Komentáře