Sušenky Spekulatius

 




Tak já nevím. Strašně moc jsem tyhle sušenky chtěla zkusit, jenže nikdo nikde v receptu nenapsal, že když to teda děláš z celozrnné mouky, jak všichni píšou, tak to těsto je totálně na sračky rozpadavé a sušenku z toho neuděláš ani kdyby ses rozkrájela - teda já ne. Jestli se to tobě povede, tak před tebou smeknu, kleknu a budu se válet ve vlastní ostudě. Věřím, že když tam dáš hladkou mouku, tak sušenky půjdou krásně. Takže nakonec jsem těsto nacpala do formiček. A je to. Mám chutné, aromatické celozrnné sušenky.

Suroviny
250 g hladké celozrnné pšeničné mouky (lepší jen hladkou)
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
50 g jemně nasekaných mandlí
150 g jemného třtinového cukru
125 g změklého másla
3 lžičky směsi koření spekulatius (od Antonína nebo vlastní - viz pod textem)
2 lžíce mléka

Postup
Smíchám si všechny suché ingredience.
Utřu máslo s cukrem a mlékem.
Vše smíchám dohromady, vytvaruji kouli, zabalím do potravinové fólie a nechám den odležet v lednici.
Pak jsem se vážně snažila z toho vyválet 0,5 cm plát, abych mohla vykrajovat sušenky . dokonce mám i na ně tvořítka. Jenže jsem to nedala. Těsto de drolilo a trhalo.
Tak jsem vystříkala formičky na pracny speciálním olejem od Verči - Mistr pekař, těsto do nich nacpala a upekla.
180°C asi 10-12 min.
Sušenky jsem vyklepla ještě horké. Šly krásně.

Když to zkusíš s hladkou moukou, věřím, že půjdou sušenky. Pak použij krajku nebo embosovaný váleček, je to na těchto sušenkách moc pěkné. Anebo víš co, kup si je v Lidlu nebo v Ikeii - tuším, že je tam mají.



Směs koření spekulatius (vše mleté):
  • 12 g skořice

  • 4 g hřebíčku

  • 2 g bílého pepře

  • 4 g muškátového oříšku

  • 4 g anýzu

  • 2 g kardamomu

  • 2 g zázvoru

  • 3 g nového koření





Komentáře