Tohle cukroví pekla hrozenkovská babička Žofka mému tatínkovi. On je miluje. Jako malá si na ně taky pamatuji, že mi chutnaly. Upekla jsem je snad po 40ti letech. Táta musel zavřít oči, dala jsem mu půlku do pusy a začal se rozplývat - asi ten piškot, ale tatínek taky. Chutě dětství se nedají zapomenout. Mám radost, že měl radost. Jsou to vlastně takové piškoty s anýzem. Velmi jednoduché, hotové do 30 min.
Suroviny
2 vejce
cukr moučka tolik kolik váží 2 vejce
hladké mouky tolik, kolik váží 1 vejce
2 lžičky anýzu utlučené v hmoždíři
Postup
Dám šlehat vejce s cukrem. Po 5ti minutách přidám mouku s polovinou drceného anýzu. Celkem šlehám 10-15 min.
Zatím si připravím 2 plechy. Pečící papír ještě potřu sádlem (nebo pekařský sprej).
Troubu si předehřeji na 180° horkovzduch.
Na plech dělám lžící kolečka, která posypu drceným anýzem.
Peču 6-7 min. Rozhodně ne déle. Když se přepečou, tak se při skládání lámou.
Pomocí stěrky každé kolečko odlepím od papíru a spodní část přitisknu k sobě, aby se vytvořilo "ucho". Někdy se rozlepují, je potřeba je opakovaně přitisknout.
Komentáře
Okomentovat