Nikdy jsme je nepekly. Vždycky mi u druhých chutnaly a když byly na talíři, tak jsem po nich sáhla. Letos jsem se rozhodla je zkusit. Jsou úplně jiné, než si pamatuji, ale chutnají mi. Jedna varianta je bílá s vanilkovým cukrem, druhá je tmavá s kakaem. Někde jsou bez ořechů, jinde s povidly nebo marmeládou. Děláte je a jak?
Suroviny
100 g vlašských ořechů nasekaných najemno
300 g hladké mouky
1 vanilkový cukr
100 g másla
100 g sádla
2 žloutky
na naplnění: povidla, povidlové koření nebo skořice, mandle na plátky
Postup
Nejdřív si promíchám v míse všechny sypké suroviny. Pak přidám žloutky, zamíchám. Přidám nakrájené povolené máslo a sádlo. Nejdřív v míse a pak na vále vypracuji těsto. Zabalím do potravinové fólie a nechám přes noc odpočinout v lednici.
Těsto si rozdělím na 4 díly. Z každého vyválím váleček a rozkouskuji si ho, asi po 0,5-1 cm. Prostě tak, aby z toho vznikly po vytvarování kuličky. Dávám je na plech s pečícím papírem a obrácenou stranou vařečky do nich udělám důlky.
Troubu si vyhřeji na 180°C. Peču 8-10 min.
Po vychladnutí je naplním. Smíchám si pár lžic povidel s povidlovým koření (nemáš-li, vynechej) a skořicí. Směsí naplním důlky a vložím mandle na ozdobu.
Koláčky je potřeba nechat odležet, pak změknou, jinak jsou tvrdé.
Komentáře
Okomentovat