Marokánky


Marokánky miluji. Já mám ráda vláčné, někdo preferuje takové ty tvrdé. Už pár let experimentuji a hledám, jak je udělat co nejlíp. Letos mi přijde, že tato varianta zatím vede.

Suroviny
250 ml mléka
20 g másla
3 lžíce přírodního cukru
1 lžíce medu
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
20 g hladké mouky
1 hrnek směsi ořechů dle preferencí a možností (mandle by tam měly být, pekany, vlašské ořechy, lískové ořechy), nasekané
1 hrnek sušeného ovoce (určitě tam musí být sušené višně nebo třešně - já sehnala višně v dm drogerii, citronová kůra kandovaná, brusinky, rozinky, fíky), nasekané

na polevu: 
čokoláda na vaření a hořká čokoláda
mleté nové koření
chilli vločky
mlety kardamom

Postup
Připravím si směsi ořechů a ovoce. 
V rendlíku k varu přivedu polovinu mléka, máslo, cukr a med. V druhé polovině mléka si rozmíchám mouku. Přidám ji do horké směsi a pořádně promíchám, nechám na mírném ohni chvíli vařit, tak 10 min a pořád míchám, aby se mi směs nepřipálila.
Odstavím, přidám vanilkový extrakt a směs ořechů a sušeného ovoce. Promíchám a dám vychladnout za okno.

Jakmile mi směs přechladne, začnu tvořit marokánky. Na plech s pečícím papírem dělám hrudky, které pak trochu rozplácnu. Vyjde to na 2 plechy.
Rozehřeji si troubu na 180°C na horkovzduch.
Peču asi 12 min, měly by trochu zezlátnout.
Marokánky nechám úplně vychladnout na plechu, jinak jsou hodně měkké a můžou se rozpadnout.

Čokoládu si rozpustím ve vodní lázni. Dávám jednu celou tabulku hořké a polovinu čokolády na vaření. Mám ráda, když je to trochu kořeně, takže podle chuti přidám mleté nové koření a kardamom. Tím udělám půlku marokánek a na druhou půlku ještě do čokolády přisypu chilli vločky - tuhle variantu miluji. Lehce, lehoučce pikantní.
Marokánky si na mřížce otočím hladkou stranou nahoru, pod mřížku dám pečící papír, na kterém jsem pekla marokánky a potírám čokoládou. Nechám pořádně zatuhnout, trvá to několik hodin.




Komentáře