Jeden z nechutnějších chlebů s velkým množstvím semínek tedy podle mě. Je krásně vláčný a vydrží. Je trochu tmavší, dobře kyne.
Suroviny na rozkvas
30 g žitného kvásku (nebo pšeničného, pokud máš)
150 g vody (nejlépe filtrované)
150 g pšeničné chlebové mouky
Vše promíchám, nechám kvasit přes noc, tedy 12 hodin. Zároveň s rozkvasem si připravím záparu.
Na semínkovou záparu
50 g celozrnné pšeničné mouky
2 vrchovaté lžíce
- lněného semínka
- slunečnice
- dýňového semínka
- sezamu
250 g vařící vody
Semínka promíchám s moukou, vliji horkou vodu a pořádně promíchám. Hned zakryji pokličkou a nechám vychladnout. Přes noc dám do ledničky a hned ráno vyndám, aby byla alespoň 1 hod venku než ji přidám do těsta.
Na těsto si ještě připravím
300 g pšeničné chlebové mouky
70 g vody
2-2,5 rovné lžičky soli
Postup
K hotovému rozkvasu přidám záparu a zbytek surovin. Uhnětu těsto a nechám kynout 2-3 hodiny v teple. Alespoň jednou přepracuji. Těsto je trochu lepivější.
Jakmile je vykynuté, přendám jej do vymoučněné ošatky a nechám nakynout.
Troubu si předehřeji na 250°C.
Ruku si omoučním a s její oporou opatrně vyklopím chléb na plech s pečícím papírem. Ometu mouku a postříkám vodou.
Hned vsadím do rozehřáté trouby.
Peču 10 min, pak stáhnu na 220° a peču dalších 40 minut.
Pokud máš zkušenost, tento typ těsta se hodí také na upečení v litinovém hrnci.
Komentáře
Okomentovat