Suroviny na maso
3 plátky telecího osso buco
sůl, čerstvě mletý pepř
4 cibule na měsíčky
hladká mouka
2 větvičky rozmarýnu (nebo sušený)
hovězí vývar (nebo voda)
máslo
olivový olej
pár kapek citrónové šťávy, citrónová kúra na podávání
Plátky si osolím a opepřím z obou stran. Na několika místech naříznu blánu. Obalím v hladké mouce a z obou stran osmažím na troše olivového oleje. Maso vyndám z pánve a hodím tam cibuli. Lehce osmažím, vrátím do pánve maso a přidám rozmarýn. Přiliji vývar asi tak do polovin výšky masa, zakryji a dusím asi tak 30-40 min z jedné strany, pak maso otočím a dusím do měkka. Telecí je tak za hodinu a kousek hotové.
Maso vyndám na talířek.
Zbytek z pánve přecedím.
Omáčku vrátím do pánvičky a nechám trochu odvařit. Přidám lžíci másla a nechám rozpustit, míchám. Přidám pád kapek citrónu, ale skutečně jen trošku. Vrátím maso do omáčky, musí se jí krásně obalit.
Rizoto
snítky šafránu rozmačkané a namočené ve vodě
rýže carnaroli
strouhaný parmazán
máslo
zeleninový vývar (nebo voda)
sůl dle chuti
cibule
olivový olej
Cibuli si nakrájím a zesklovatím na troše olivového oleje. Z pánve přemístím do misky a ponorným mixérem rozmixuji. Pánvičku si vytřu kuchyňskou utěrkou. Vhodím rýži, chvíli opražím na sucho.
Přidám vodu se šafránem a naběračku vývaru. Osolím.
Míchám a nechám vyvařit. Opět přidám trochu vývaru, máchám, nechám vyvařit. Tohle opakuji, dokud není rýže al dente.
Na závěr vmíchám nastrouhaný parmazán a lžíci másla.
Na talíř dám rizoto, plátek masa, přeji omáčkou a lehce zastrouhám citrónovou kůrou.
Maso lze podávat také s bramborovou kaší nebo zeleninovým kuskusem.
Komentáře
Okomentovat