Má milá kamarádka Monika mi darovala sýrový chléb s jalapeňos. Prostě lahoda. Už jsem ho pekla 3x a ani jednou se mi nepovedl. Tak jsem to zkusila jinak. A jen se sýrem. Tentokrát to dopadlo...
Suroviny
200 g hladké mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
20 g kvasnic
150 g vlažné vody
lžička soli
špetka cukru
150 g sýr na kostky (chedar nebo comté)
50 g nahrubo nastrouhaný chedar nebo ementál
špetka pepře
Postup
Kvasnice si rozmíchám ve vlažné vodě. Odvážím si mouky, přidám sůl, namelu trochu pepř, špetku cukru a vše smíchám. Přidám vodu s kvasnicemi a vypracuji těsto. Následně zapracuji sýr nakrájený na kostičky.
Nechám asi tak hodinu vykynout v teple.
Pak těsto přepracuji, vytvaruji do požadovaného tvaru bochníku, lehce zapráším moukou a přendám na plech vyložený pečícím papírem. Přikryji utěrkou a nechám pořádně nakynout, tak 1,5 hodiny.
Troubu si vyhřeju na 220°C.
Bochník potřu vodou a posypu nastrouhaným sýrem. Dám do trouby, teplotu stáhnu na 200°. Peču asi tak 40 min. Pokud je potřeba, zakryji chléb tak v polovině pečení druhým pečícím papírem, aby se mi nepřipálil.
Komentáře
Okomentovat