Skotské vejce


Zbyl mi krásný libový bůček. První, co mě napadlo, udělám holandské řízky. Jenže pak jsem si řekla, že jsem už velká holka a nastal čas zkusit skotská vejce. Video nemám, ale radost, když jsem je rozkrojila a žloutek krásně vytékal, byla jako když se raduje malé děcko z první bábovičky.

Suroviny
3 vejce uvařená naměkko (respektive podle počtu strávníků)

0,5 kg mletého vepřového masa (nebo dle výběru, měla jsem libovější bůček)
lžička šalvěje
lžička tymiánu
drcený kmín
čerstvě mletý pepř, sůl
2 stroužky česneku, 1 šalotka
2 lžíce smetany
na obalování: 1 vejce, hladká mouka, strouhanka
olej na smažení (např. řepkový), asi tak 0,5 litru

Postup
Nejdřív si uvařím vejce. Dávám do vroucí vody se sodou (lépe se pak loupají) a vařím přesně 5 min, pokud máš menší vejce tak 4 min. Pak rychle zchladím a nechám stát ve studené vodě po celou dobu, než si připravím maso.

Maso pomelu a zároveň s masem pomelu i česnek a cibuli. Přidám sušenou šalvěj a tymián, dle chuti pepř a sůl, 2 lžíce smetany. Maso pořádně promíchám.
Připravím si všechny věci na obalování a malý talířek.
Opatrně si oloupu vejce.
Naberu si kouli masa a rozprostřu ji do placky, kterou si položím na talířek. Doprostřed dám vejce a opatrně zvednu okraje placky a zabalím jej - jako když dělám koláče. Vytvaruji do koule. Takhle si zabalím všechny koule.
Vezmu pánev, která mi zajistí vyšší sloupec oleje a dám ji rozehřívat (jestli používáš friťák, tak jdi do něj).
Koule obalím v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance.
Smažím z obou stran 5-7 min asi na 6. stupeň.

Podávám s bramborovou jemnou kaší (máslo, smetana), do které jsem přidala trochu kurkumy a muškátového oříšku.

Komentáře