Už pár let, když je kolem sv. Martina, tak si říkám, že bych měla upéct rohlíčky. Letos se to tedy konečně povedlo. Možná to nejsou ty pravé svatomartinské, protože vybrat si jestli těsto bez nebo s kvasnicemi a recept na ořechovou náplň, není tak jednoduché. Těsto mám od Martiny, i když říkala, žádné úpravy, přidala jsem kvasnice, a náplň mám ze staré cukrářské kuchařky, kterou doma děláme.
Tak dosti keců, jdeme na to, protože je to hotové natotata a snězené ještě dvakrát rychleji.
A jestli je chceš rovnou dělat, tak přestaň číst a jdi si vytáhnout celé máslo z lednice, aby ti dobře změklo.
Ořechová náplň - tou začnu, protože musí vychladnout
250 g vlašských ořechů (já je sekám v sekáčku nebo můžeš namlet)
200 g cukr moučka
150 g nasekaných piškotů (na drobečky)
400 ml mléka
nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
5 lžic rumu
1 balení vanilkový cukr
V mléce rozpustím cukr, zahřívám. Až je mléko horké, přidám najemno nasekané nebo pomleté ořechy a chvíli nechám přejít varem. Odstavím z plotýnky a vmíchám piškotové drobečky, citrónovou kúru, rum a vanilkový cukr. Nechám vychladnout.
Nelekni se, že ořechy s mlékem budou řídké, piškoty to zahustí. Pokud ale chceš můžeš zkusit i jiný recept - dole ti napíšu ještě dva. Všude dávají bílky, ale v mém receptu nejsou vůbec potřeba.
Náplň ti zbyde. Není problém ji dát do mrazáku na příště.
Těsto (24 rohlíčků)
250 g hladké mouky
225 g másla velmi změklého másla
1 vejce
20 g droždí (původně 10g)
1 lžíce mléka
2 lžíce cukru krupice
+ rozšlehané vejce na pomazání
Odvážím si mouku. Udělám do ní důlek, dám lžíci mléka, rozdrobím droždí. Začnu míchat, nejdřív robotu, postupně přidávám máslo. Těsto vyklopím na pomoučněný vál a rukama ho propracuji, pokud se hodně lepí, přidávám postupně mouku, dokud nejsem spokojená s konzistencí. Mělo by být hezky vláčné a nelepit se. Těsto vrátím do mísy, zakryji fólií a dám za okno vychladit. Alespoň 30 min.
Postup
Zapnu si troubu na 180°C a připravím si 2 plechy s pečícím papírem.
Pomoučním si vál. Těsto si rozdělím na 3 stejné díly. Udělám z nich koule. Kouli rozválím do kruhové placky a rozdělím na 8 dílů/trojúhelníků - jako na croissanty. Na základnu trojúhelníku dám větší lžičku náplně a zamotám ke středu. Okraje umáčknu a vytvaruji do rohlíku. Kladu na plech.
Rohlíčky potřu rozšlehaným vejcem.
Peču v rozehřáté troubě na 180°C asi 20 min. Ještě horké posypu moučkovým cukrem.
Samozřejmě rohlíčky lze plnit i makovou náplní nebo tvarohovou.
175 g mletých ořechů
175 g moučkového cukru
2 vaječné bílky
zde je originál recept: https://www.ceskatelevize.cz/porady/12059685760-co-nase-babicky-umely-a-na-co-my-jsme-zapomneli/11098-recepty/11154-svatomartinske-rohlicky/
Ořechová náplň od Martiny
250 g mletých ořechů
200 g mléka
50 g rozdrcených piškotů
50 g medu
50 g cukru
skořice
1-2 lžíce rumu
Komentáře
Okomentovat