Přijela kachna. Ale to nebyla kachnička, to byla kachnice. Takže prso bylo prsisko pro 3.
Nejdřív si dám vařit brambory. Na ty potřebuji pak ještě máslo, smetanu a 2 větší stroužky česneku, sůl.
Na dušenou čekanku potřebuji 2-3 čekankové puky zbavené středu (ten je nejvíc hořký), vývar (drůbeží nebo mě se vařil kachní), sůl, pepř, lžičku cukru, lžičku másla a petrželovou nať. Na máslo dám očištěné puky, chvíli osmažím, pak zaliji vývarem, přidám vše ostatní a chvíli dusím. Listy vyndám a uchovám teplé.
Šťávu pak smíchám s výpekem z prsou.
Na kachním prsu naříznu kůži, ale tak, abych nebyla v mase. Osolím a opepřím z obou stran. Nechám chvíli uležet. Zatím si rozehřeji pánev, asi tak na 5-6 stupeň. Až je rozehřátá, dám tam prso kůží dolů. Musí se dělat skutečně pomalu, aby se všechen tuk odstranil, takže případně teplotu sniž. Sádlo by nemělo prskat, ale krásně se pomalu rozpouštět jako když děláš škvarky. Než se sádlo pod kůží vyškvaří trvá asi tak 20 min. Zároveň s tím se dělá i maso.
Jak jsem spokojená s kůrkou, maso otočím na stranu bez kůže a dělám jen 2 minuty. Přendám do pekáče, zdělám alobalem a dám odpočinout do teplé trouby (tak 100°C) asi tak na 10 min.
Tuk z pánve sliji (použiji později třeba na pečené brambory), nechám tam jen příškvarky. Přiliji k nim vývar z čekanky a nechám zredukovat. Na závěr přidám kousek másla, případně dochutím.
Servíruji maso nakrájené na plátky s kaší, dušenou čekankou posypanou petrželkou a přelité šťávou.
Komentáře
Okomentovat