Trochu jiná verze hummusu. Vznikne z toho pikantní verze.
Suroviny
1 konzerva cizrny
1,5 lžíce tahini
1 šalotka
1 velký stroužek česneku
1/2 oloupaného pomeranče
pár nitek šafránu
lžíce olivového oleje
2 lžíce citrónové šťávy
kajenský pepř dle chuti
bobkový list
mořská sůl
lžička tymiánu
pistácie a sušené chilli vločky na ozdobu
Postup
Šafránové nitky si rozdrtím v hmoždíři a přidám vodu. Nechám chvíli stát.
Na lžíci olivového oleje si osmažím cibulku, česnek, tymián a bobkový list. Přidám oloupaný pomeranč i se šťávou nakrájený na kousky (bez bílé slupky, já ho okrajuji nožem), šafránovou vodu a nechám tak 3-5 minut společně na mírném stupni vařit.
Zatím si přichystám mixér. Cizrnu si scedím, vodu z konzervy si ale uchovám. Cizrnu dám do mixéru, přidám tak 1,5 lžíce tahini, citrónovou šťávu, sůl a kajenský pepř dle chuti.
Ze směsi na pánvi vyndám bobkový list a vše ostatní přidám do mixéru k cizrně. Rozmixuji, pokud to je moc hrubé, přidám vodu z konzervy, aby mi vznikla hladká a sametová hmota. Dle potřeby dochutím.
Podávala jsem to na suchých topinkách, ozdobené nasekanými pistáciemi, posypané chilli vločkami a zakápnuté pár kapkami pomerančové šťávy.
Komentáře
Okomentovat