Korpus
1/4 kg hladké mouky
1/2 Hery (nebo másla)
125 g cukru krystal
lžička skořice
1 vanilkový cukr
1/2 prášek do pečení
1 vejce
Zpracuji těsto. Nechám ho chvíli odpočinout v lednici. Pak z něj vyválím plát a pomocí válečku přenesu do formy na koláč - to je ideální verze, která mi většinou nevyjde, takže těsto ve formě prostě roztlačím rukou. Zarovnám okraje. Zbytek těsta se může použít nahoru na ozdobu, ale taky nemusí - když to dělám rukou, tak mi nic nezbyde.
Náplň (hrnek = 240 ml)
2 hrnky dýňového pyré
3/4 hrnku cukru krystal
1 lžíce skořice
1 lžička muškátového oříšku
1 lžička mletého zázvoru
3 vejce
2/3 hrnku sušeného mléka
1/2 hrnku mléka
Nejdřív si připravím dýňové pyré. Ideálně bez vody nebo jen s troškou vody podusím oloupanou dýni (nehodí se hokkaidó) do měkka a rozmixuji do hladka. Nechám vychladnout. Přebytek lze uložit do mrazáku na příště.
Do pyré přidám všechno koření a cukr, pořádně rozmíchám. Pak přidám vejce a pak sušené i normální mléko a pořádně promixuji.
Troubu si vyhřeji na 200°C.
Náplň vliji do připravené formy s těstem. Někdy se mi podaří, že mám i okraje zakryté náplní, pokud ne, tak okraje obalím alobalem, aby se nepřipálili. Opatrně, protože to je třepavé, vložím do trouby a stáhnu teplotu na 160°C. Po 20 min odstraním alobal (když ho tam mám) a dopeču dokud párátko po vpíchnutí není čisté, přibližně dalších 25-30 min (když ho tam nemám a zdá se mi, že se začíná přibarvovat, tak dám nahoru lehký pečící papír, ideálně aby se zvrchu nedotákal. Koláč horký bude ještě trochu měkký, až vychladne náplň se zpevní.
Někdo to rád se šlehačkou někdo bez. Prostě není co řešit, my s Matym ho milujeme.
Komentáře
Okomentovat