Chléb s podmáslím a otrubami


Na tomto chlebu se mi líbí kombinace různých mouk. Chléb je krásně mokrý a chutný.

Rozkvas
50 g žitného kvásku
220 g vody
200 g žitné mouky
Nechám alespoň 10 hod pracovat. V zakryté míse, pěkně v teple. Dělám přes noc.

k rozkvasu přidám
250 g hladké mouky
100 g jemné celozrnné pšeničné mouky
1 vrchovatou lžíci ovesných otrub (nebo pšeničných)
2 vrchovaté lžičky drceného kmínu
2 zarovnané lžičky soli
130 g podmáslí

Postup
Vypracuji těsto na chléb, popráším a nechám kynout asi 3 hodiny. Pak vysypu ošatku, těsto na vále propracuji a udělám bochník, který přemístím do ošatky. Popráším a nechám nakynout, asi tak 0,5-1 hodinu.

Včas si zapnu troubu na 240°C, aby byla pěkně rozehřátá.
Vykynutý bochník přemístím na plech s pečícím papírem, udělám pár zářezů žiletkou nebo velmi ostrým nožem, postříkám vodu (trochu i i okolo) a vsadím do trouby. Na 240°peču 10 min. Pak troubu nechám vyvětrat - chvilku, snížím teplotu na 200°a peču dalších 25 min.
Chléb vyndám a jak je horký, tak ho postříkám (nebo pomažu) vodou. Nechám vychladnout.



 

Komentáře