Jablečná povidla





Letos máme hodně červavých jablek. Co s nimi? Vyzkoušela jsem povidla. Hodí se na koláče, buchty, perníky, vdolky. Anebo do jogurtu. Jsou moc dobrá.

Suroviny
2-3 kg jablek
3 lžíce jablečného octa
200 g cukr krystal
6 lžic rumu, a na zalití sklenic
lžička mletého hřebíčku
lžička mletého badyánu
2 lžičky mleté skořice
větší špetka soli

Postup
Jablka si omyji a nakrájím na větší kousky. Dávám do hlubokého plechu, který mám vyložený pečícím papírem - i s okraji. 
Jablka jsem nevážila, tak jsem váhu jen odhadla. Plech jsem měla plný na šířku i hloubku.
Předehřeji si troubu na 230°C. 
Jablka pokapu jablečným octem.
Dám do trouby na 25 min.
Po 25 minutách posypu cukrem a znovu peču kolem 20 min.
Jablka přendám do mísy, přidám koření a rum. Rozmixuji ponorným mixérem.

Povidla přendám do sklenic. Zavíčkuji a steriluji 15 min na 85°C.




Komentáře