Hruškovo zázvorový dort s karamelem


Inspirací mi byl recept v listopadovém Apetitu. Ale jako obvykle, jsem si ho upravila podle sebe - postupem i surovinami.

Suroviny
165 g másla, rozpuštěného na mírném stupni
225 g hladké mouky
120 g loupaných mandlí, rozmixovaných
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
4 lžíce zlatého sirupu
lžička mletého kardamonu
150 g hnědého cukru, a 2 lžíce na posypání
3 vejce
125 ml mléka
6 cm zázvoru, najemno 
5 menších hrušek (3 na kousky a 2 na plátky)
kostičky karamelu z M&S
špetka soli
Fleur de sel
kůra z jednoho citrónu
sádlo na vymazání formy a hrubá mouka na vysypání

Postup
Přichytám si dortovou formu. Dám si rozpouštět máslo, a jakmile je, tak ho odstavím z ploténky, aby trochu vychladlo.
Připravím si hrušky.
Zapnu troubu na 200°C na horkovzduch.

V míse smíchám všechny sypké ingredience a přidám špetku obyčejné soli. Do mléka si vyklepnu vejce. Obojí přidám do mísy, pomalu mixuji. Přidávám zlatý sirup a máslo. Pak zázvor a citrónovou kůru. Pomocí stěrky pak vmíchám hrušky na kousky a kostičky karamelu.

Těsto přendám do formy. Pokladu plátky hrušek. Posypu třtinovým cukrem a dám do trouby. Teplotu stáhnu na 180°C. Po hodině na povrch nasypu další kostky karamelu a větší špetku Fluer de sel. Vrch zakryji pečícím papírem.
Peču dalších 20-30 min. Udělám test špejlí.

Podávám se zmrzlinou slaný karamel.

Komentáře