Sugo - rajčatová omáčka


Příprava na zimu a ideální záležitost pro zpracování velkého množství rajčat. Ale neboj, jde to udělat i v malém. Používám ho na pizzu, těstoviny, ale taky třeba jako základ ve směsi s mletým masem pro lasagne, nebo jiné těstoviny.

Suroviny

6 kg zralých masitých rajčat (mám odrůdu Pitagora, Bountiful)
3-4 mrkve
1 řapíkatý celer
4 velké cibule
2 palice česneku

olivový olej
250 ml bílého vína
2 lžíce cukr krystal
3 rovné lžíce soli

6 větviček tymiánu
2 snítky šalvěje
6 bobkových listů
spirála kůry z jednoho citrónu
svazek bazalky  - listy obrat, stonky svázat

Postup
Zeleninu si očistím. Nakrájím na větší kousky. V robotu si najemno (ale ne na kaši, musí být vidět kousky) nasekám nejdřív cibuli a česnek, dám smažit do velkého hrnce na olivový olej - je ho potřeba dost, aby byl po celém dně. Pak pokračuji s mrkví a celerem. 

Všechny bylinky včetně stonků bazalky a citrónové kůry si svážu provázkem a přidám do hrnce.
Přiliji víno, nechám odpařit. Přidám cukr a sůl.

Z rajčat odřežu bubáky a vyndám zrníčka (masitá jich mají skutečně málo). Pokud ti vadí slupka, tak je potřeba ji předem spařit a oloupat (já to nedělám, jsem taková rustikální). Rajčata rozmixuji podobně jako ostatní zeleninu. A dávám do hrnce. Vše míchám a opařuji a odpařuji a odpařuji. No, chvíli to trvá, tak hodinku dvě.
Před dokončením vyndám svázané bylinky a přidám nasekané lístky bazalky. Ochutnám - já už jsem nic nepřidávala. Už pak nevařím.

Horké plním do sklenic, používám sedmičky, tohle množství je na 6-7 sklenic. Sklenice pro jistotu ještě steriluji po dobu 15 min na 85°C.





Komentáře