Makový koláč se švestkami


Výborná kombinace, koláč je křupavý díky drobence, kyselý po švestkách, vláčný. Buď si jistá, že se po něm jen zapráší.

Suroviny na koláč
125 g změklého másla
200 g cukr krupice
2 lžičky vanilkového extraktu
3 vejce
200 g hladké mouky
2 lžíce celého máku
1 lžička kypřícího prášku
1/4 jedlé sody
špetka soli
160 g zakysané smetany
50 ml mléka

švestky, asi tak 10 ks - respektive tolik, aby pokryly celý povrch koláče, na půlky nebo čtvrtky

Suroviny na drobenku
1/4 másla
třtinový cukr, asi tak 1/2 hrnku
polohrubá mouka, asi tak 1/4 hrnku
2 lžíce máku
špetka soli
drcené vločky, asi tak 2 lžíce
1/4 lžičky skořice
hrst vlašských ořechů, nasekaných

Množství neuvádím přesně, vycházím z toho, že drobenku umíš. Prostě má trochu dělat hrudky, trochu být sypká. Máslo si nakrájím na menší kousky, vše přisypu, míchám/promačkávám rukou, podle potřeby přidávám cukr/mouku.

Postup
Připravím si nejdřív drobenku.
Formu na dort si lehce vymažu máslem a vložím pečící papír.
Troubu předehřeji na 180°C.

Nejdříve si ve stroji prošlehám máslo, cukr, vanilkový extrakt. Pak po jednom zapracuji vejce. V jiné míse si odměřím a smíchám všechny suché ingredience.
Zakysanou smetanu promíchám s mlékem.

Za stálého míchání v robotu přidávám střídavě a postupně sypké ingredience a smetanu. Těsto vliji do připravené formy. Vrch pokladu švestkami a štědře posypu drobenkou.

Peču asi tak 1,5 hodiny. Je potřeba provést test špejlí. Možná ro budeš mít po hodině upečené, záleží na tom, jak máš vysokou vrstvu těsta.





Komentáře