Směs na topinky


Když je přebytek cuket anebo mi přerostou, tak kromě buchty na plech, je dobrá varianta i tato směs. Lze ji dát na topinky a navrch zapéct se sýrem nebo chorizem, použít na špagety.

Suroviny
2 velké cukety, asi tak 1,5 kg, zbavené jadřince a nakrájené na půlměsíčky
4 cibule nakrájené na půlměsíčky
8-10 rajčat podle velikosti, zbavené středů a zrníček, nakrájené na čtvrtky
3 lžičky soli (dle chuti)
3 lžíce cukru krystal
5 lžic worcestrové omáčky
2 lžíce kapary
2 lžíce vinného octu (pokud máš, tak červeného)
2 velké stroužky česneku najemno
sklenice domácího kečupu nebo passaty
drcené chilli dle chuti
olivový olej

Postup
Na olivovém oleji do sklovata osmažím cibuli, přidám česnek a cukety. Smažím asi tak 5 min.
Přendám na hluboký plech. Přidám nakrájená rajčata a kapary a vše ostatní, co je uvedeno v surovinách. Promíchám, ochutnám a případně doladím. Kečupu nebo rajčatová šťávy tam musí být tak akorát, je potřeba počítat s tím, že se v další fázi bude odpařovat.

Rozehřeji troubu na 200°C a vložím plech. Peču, respektive redukuji hmotu přibližně 40 min. V polovině pečení jednou prohrábnu.

Horké plním do sklenic a při 85°C steriluji 10 min. Ale vydrží to i bez sterilizace, ale doporučuji to dát o lednice a spotřebovat do měsíce.

Zredukovaná směs z trouby


Komentáře