Lečo


Takové lečo vaří moje máma. Nikde jinde jsem ho nejedla. Snad ještě z plechovky dávno již tomu někde na táboře nebo čundru. Miluji tu propojenost chutí a šťavnatost. Používám jen zeleninu ze zahrady, tak je to možná tím.

Suroviny
2 větší cibule nakrájené na půlměsíčky
6 bílých paprik (Amy, z obchodu asi slovenské) nakrájená na proužky
8 rajčat na čtvrtky
domácí kečup (nebo passata)
2 stroužky česneku najemno
3 vejce
100 g šunkového salámu nebo Libinského šunkového kabanosu na kostičky
3 vejce
lžíce sádla (nebo olej)
sůl, pepř

Postup
Na sádle (nebo na oleji) osmažím zlehka cibuli a kabanos. Přidám nakrájenou papriku a rajčata, trochu kečupu, osolím, opepřím a dusím asi 10 min.
Vejce se rozmíchám v hrníčku.
A teď jsou dvě varianty. Já je rovnou vmíchám do zeleninové směsi. Máma udělá zvlášť vaječnici a tu pak zamíchá do zeleniny.
Nechám na tobě, rozdíl je pak jen v konzistenci.

Podávám s chlebem a ozdobené jarní cibulkou.

Pokud mám přebytek paprik a rajčat, jakože to mám vždycky, tak si základ udělám do mrazáku /nebo lze i zavařit do sklenic) - do základu přijde cibule, paprika, rajčata, sůl a pepř.. Vše jen chvilku podusím. A pak je to rychlovka lečo dodělat.

Komentáře