Asijská dýňová polévka s červenou čočkou


Dýňovou polévku moc nemusím, proto ji nevařím často. Ale tahle "asijská" verze se mi povedla.

Suroviny
1l dýňové pyré
jeden malý pórek (nemáš-li, dej cibuli)
1 lžička římského kmínu
1 lžička jemného kari (anglický typ)
jedna kostka bio zeleninového bujónu (nebo zeleninový vývar)
2-3 stroužky česneku nastrouhaného najemno
2 hrsti červené čočky
2 cm čerstvého zázvoru, nastrouhaného najemno
1 chilli paprička najemno
chilli vločky
máslo, olivový olej
kokosové mléko
sůl, čerstvě mletý pepř dle chuti

Postup
Na lžíci másla a olivového oleje osmažím nejdřív pórek, pak přihodím česnek, zázvor, kmín, kari a chilli. Nechám rozvonět. Přidám dýňové pyré a trochu rozředím vodou (dýňové pyré si dělám do mrazáku, klasicky, kousky dýně osmažím na oleji a nechám podusit, rozmixuji), přidám bujón, trochu soli, pepře.
Vhodím čočku a vařím 10 min.

Jakmile je čočka měkká, polévku lehce rozmixuji. Mám ráda, když je tam nějaká textura, ale pokud máš ráda, tak můžeš rozmixovat celé dohladka na krém.
Přidám kokosové mléko, asi tak půl plechovky. Moc ne, chci jen jemnou chuť.
Ochutnám, případně dochutím.

Při podávání ozdobím chilli vločkami a lístky koriandru.

Komentáře