Řekla bych spíš inspirace marockou polévkou harira. Jako vždy jde o vyladění chuti, a to se povedlo.
Suroviny
cibule na kostičky
mrkev na kolečka
řapíkatý celer na kousky
olivový olej
koření: 1/2 lžičky skořice, římského kmínu, mletého koriandru, kurkumy, 1 lžička harísy, bobkový list
3 stroužky česneku
1-2 konzervy cizrny (podle množství polévky)
2 rajčata nebo lžíce protlaku
šťáva z limety nebo citrónu
sůl
na podávání: chilli, koriandr, zakysaná smetana
Postup
Na oleji zlehka osmažím cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Přidám všechno koření a nechám ho zavonět. Pak přidám vodu, česnek, nakrájená rajčata nebo protlak, cizrnu (půli konzervy si oddělám), osolím. Vařím až je mrkev měkká. Vyndám bobkový list. Polévku rozmixuji tak, aby část zeleniny zůstala v celku. Přidám zbytek cizrny a nasekaný čerstvý koriandr. Kdo má rád, přidá si chilli a zakysanou smetanu.
Komentáře
Okomentovat