Uzené s křenovou omáčkou


Tatínek čekal v obchodě na čerstvý chléb, neodolal a koupil královský uzený ocásek. Z jednoho ocásku 3 hlavní jídla a 3 polévky pro3 lidi - dobrá výtěžnost. Jen snad bude čekat zase až tak za 3 měsíce...

Suroviny na omáčku
1 l vepřový vývar (správně hovězí, ale měla tento)
1/2 nastrouhaného křenu
sůl, bílý pepř
máslo
hladká mouka
smetana
ocet dle chuti

K podávání: plátek uzeného ocásku, nové brambory

Postup
Rozpustím máslo, přidám 2 lžíce hladké mouky a udělám světlou jíšku. Vliji vývar a pořádné promíchám metličkou. Osolím, lehce opepřím, přidám křen (množství podle chuti a síly) a polovinu smetany. Lehce vařím 15-20 min. Vypnu, přidám asi lžíci octa, vmíchám pár kostiček másla a malinko smetany.
Omáčka se může přecedit nebo rozmixovat. Nám kousky křenu nevadí, takže nechávám takto.




Komentáře