Vídeňský guláš s mrkvovými knedlíky


Cestou na rehabilitaci jsem v řeznictví okem zavadila o kližku a bylo jasno, bude vídeňský guláš. Receptů jsem našla spoustu s různými ingrediencemi, tak jsem provedla fúzi chutí. Líbí se mi, že se ničím nezahušťuje, tu práci tam udělá cibule. Naštěstí to nebyly vyhozené peníze a guláš se povedl.

Guláš
1 kg hovězí kližky na větší kostky
1 kg cibule nakrájené najemno
3 lžíce sádla na smažení
2 bobkové listy
lžíce majoránky
lžíce protlaku
3 stroužky česneku najemno
3 lžíce červené mleté papriky (použila jsem španělskou)
sůl, pepř dle chuti
voda nebo hovězí vývar
červená cibule na ozdobu 
papriková pasta k dochucení

Připravím si cibuli a dám ji pomalu smažit na sádlo. Trvá to tak 20-30 min, není kam spěchat, takže pěkně pomalu do krásné zlatavé barvy. Občas ji podliji lžící vody.
Při tom si připravím maso na kostky, které na prkénku osolím, opepřím. Jakmile jsem spokojená s cibulí, tak ji dám na stranu a přidám maso, které osmahnu. Přidám mletou papriku, lehce osmažím (opatrně, aby se nepřipálila, já si hrnec odstavím) a podliji trochou vody, seškrábnu všechny přípečky. Přidám ostatní koření, ocet a protlak a tolik vody, aby maso jen lehce vyčnívalo. V tlakovém hrnci vařím asi hodinu a čtvrt, maso je krásně měkké - jinak vařit tedy do měkka.
Vyndám bobkové listy a ochutnám, dle potřeb dosolím a nechám před podáváním chvíli proležet (ideálně hodinu, ale znáš to, i dva dny a je to nádhera). 

K podávání je vhodná červená cibule a papriková pasta, která je pikantní a dodá šmrnc. Mám k němu ráda mrkvové knedlíky.

Protože guláš zbyl i na další den, tak jsem zkusila vyndat maso a rozmixovat omáčku. Je to dobré, napadlo mě to hned napoprvé, ale nechtělo se mi vyndávat tolik masa.

Mrkvové knedlíky
300 g hrubé mouky
300 ml mléka
3 vejce, bílky a žloutky zvlášť, sníh z bílků
3 rohlíky na menší kostičky
2 najemno nastrouhané mrkve
sůl, asi lžička
sádlo na vymazaní formy nebo hrníčků

Do mísy si odvážím mouku, přidám sůl, nakrájené rohlíky, žloutky a mrkev. Vše promíchám. Pak přidám sníh a lehce vmíchám, nechám chvíli odpočinout a mezi tím si připravím formu nebo hrníčky, které vymažu sádlem. Mě se nechce dělat s hrníčky, tak to dávám do formy na hřbet. V parní troubě dělám 30 minut. 
V hrníčkách taky tak - ty se plní jen do 2/3, zadělají se alobalem a vaří se v širším kastrolu, voda by měla dosahovat minimálně do poloviny jejich výšky a tak jemně bublat.

Komentáře