Podmáslový chléb


 

Výborný vláčný chléb. Je poměrně velký, takže peču z poloviny dávky menší chlebíček. Uvádím rovnou oba poměry.

Rozkvas 

80/40 g žitného kvásku
330/165 g vody
300/150 g celozrnné žitné mouky jemně mleté

Vše smíchám a nechám kvasit přibližně 10 hod. Pak k rozkvasu dolním další suroviny na chléb.

Na chléb
200/100 g podmáslí (nebo i jiný kysaný nápoj)
3/1,5 lžičky soli
drcený kmín dle chuti
1/0,5 lžičky cukru 
520/260 g hladké mouky (případně můžeš trochu přidat podle těsta)

Těsto je takové volnější, nechám ho na teplém místě kynout asi 3 hodiny, zakryté. Následně těsto propracuji a dám do vysypané ošatky, pomoučím a nechám nakynout.
Troubu předehřeji na 240°. Chléb přesunu na plech s pečícím papírem, postříkám vodou a dám do trouby. Peču 15 min (20 pro velký) a pak troubu vyvětrám a teplotu stáhnu na 200, dopékám dalších 25 min (35 min pro velký). Podle potřeby ještě bochník přikryju pečícím papírem, když se mi rychle dopéká, ať ho nemám spálený.
Jakmile ho vytáhnu, hned postříkám vodou a přikrytý utěrkou nechám vychladnout.



Komentáře