Květákový steak


Já vím, jak to zní - steak z květáku! Dej tomu ale šanci!

Suroviny
1 květák
mix barevných paprik (červená, zelená, žlutá), z každé tak 1/3, nakrájet najemno
4 stroužky česneku najemno
2 lžíce nasekané petrželky
strouhaný parmazán nebo směs sýrů na těstoviny
sůl, pepř
olivový olej

na omáčku
4 mrkve na kolečka
1 velká lžíce protlaku
1 lžička červené mleté papriky
1 lžíce hořčice
1 lžíce sójové omáčky
1 lžíce másla
3 větvičky tymiánu (nebo sušený)
zeleninový vývar nebo voda
1 lžíce hladké mouky
sůl, pepř

Postup
Květák si rozkrojím na velké plátky - aby mi vnikly "steaky". Je potřeba nechat košťál, aby růžičky držely u sebe. Z jednoho květáku jdou tak 3. Ale když se to rozpadne, tak to normálně zapeč bez toho grilování.
Steaky osolím a opepřím, dám zatáhnout na gril.
Přemístím do vymazaného pekáče (olivovým olejem), a na květák nasypu směs skládající se z barevných paprik, sýru, petrželky a taky zbylých růžiček květáku nasekaných najemno. Lehce zakápnu olivovým olejem a dám do vyhřáté trouby na 200°přibližně na 15-20 min.

Mezitím si připravím omáčku. Mrkev osmahnu na másle. Zapráším lehce moukou a přidám ostatní ingredience a vodu. Vařím asi tak 15 min, než se mi udělá květák. Omáčku rozmixuji do hladka.

Na talíř dám nejdřív omáčku a do ní vložím květák. Stačí to jen tak, ale komu nestačí, může být bramborová kaše nebo vařené brambory.






Komentáře