Moje oblíbené těsto na křehký koláč.
Suroviny
130 g změklého másla
150 g cukru krystal
vanilkový cukr
kůra z jednoho citrónu
1 lžíce citrónové šťávy
Tyto suroviny vyšlehám do pěny a pak přidám:
1 vejce
1 lžíci mléka
špetku soli
250 g hladké mouky
Nejdřív mixérem a pak rukou dopracuji těsto, které dám vychladit do lednice asi tak na 20-30 min.
Pak ho vydám a na pomoučněném válu rozválím do placky. Pomocí válečku přenesu do vymaštěné formy.
A jsou dvě varianty - buď rovnou upéct korpus a pak ho naplnit ovocem, želatinou, čímkoliv - už se pak nepeče.
Nebo trochu zapéct a přidat něco, s čím se dopeče.
Třeba tahle moje verze rebarborového koláče:
tvaroh, skořice, vanilkový cukr, žloutek, cukr dle chuti - smíchám a dám na těsto
pak navrstvím nakrájenou rebarboru
přidám posypku (hrubá mouka, máslo, moučkový cukr).
Peču 30-35 min na 190°.
Komentáře
Okomentovat