Božská mana, co se dá krájet lžící. Sice to chvíli trvá, takže připravit hned po snídani a jít něco dělat - na oběd jsou perfektní.
Suroviny
hovězí líčka podle počtu strávníku (já měla dost velká, takže jedno stačilo pro 2)
2 stonky řapíkatého celeru
2 mrkve
2 cibule (dávám červenou)
4 stroužky česneku
lžíce protlaku
250 ml červeného vína
žampion portobello (můžeš vynechat)
několik snítek čerstvého tymiánu (nebo sušený) a čerstvé majoránky
sůl, pepř
čerstvá petrželka
řepkový olej
máslo
silný hovězí vývar nebo domácí polévkové koření (anebo vodu, co se dá dělat)
Postup
Hovězí líčka si dočistím, osolím a opepřím z obou stran. Připravím si všechnu zeleninu na kostky a cibuli, česnek najemno. Taky si dám k ruce ostatní ingredience.
V hrnci si rozpálím olej a líčka z obou stran opeču, pak je vyndám. Na výpeku osmažím všechnu zeleninu, případně přidám ještě trochu oleje. Přidám lžíci protlaku, víno a čerstvé bylinky. Oškrábu přípečky a nechám trochu vyvařit. Vrátím maso, přidám hovězí vývar nebo domácí polévkové koření případně vodu (podle toho, co máš k dispozici). Dusím 3 hodiny na 1-2 stupeň.
Líčka si vyndám a omáčku lehce rozmixuji, aby tam zůstaly i kousky zeleniny. Přimíchám několik kostiček másla, pokud je potřeba dochutím solí/pepřem. Vrátím maso do omáčky.
Hodí se k nim bramborová kaše nebo i celerové pyré. Já si je dala jen se salátem a domácím chlebem.
Komentáře
Okomentovat