Dušená černá čočka s pečenou kachnou

 


Záměrně to nepíšu obráceně - jako pečená kachna s dušenou čočkou, protože tady ta čočka fakt hraje prim. Vyzkoušej třeba i ke kuřeti nebo jen samostatně. A když zbyde, dá se z ní udělat čočková pomazánka.

Suroviny
asi 200 g černé čočky (nebo zelené, aby se nerozvařila) - velký hrnek
2 stonky řapíkatého celeru
2 mrkve
2 petržele
1 cibule (dávám červenou, když mám)
3 stroužky česneku
4 rajčata a lžíce protlaku (nebo jedna konzerva krájených rajčat)
několik snítek čerstvého tymiánu (nebo sušený)
2 bobkové listy
sůl, pepř
čerstvá petrželka
olivový olej
máslo
vinný ocet na dochucení
zeleninový vývar nebo voda

Postup
Připravím si všechnu zeleninu - kořenovou na kostičky, cibuli a česnek najemno. Na lžíci olivového oleje a másla ji zlehka osmažím, přidám tymián, bobkový list, propláchnutou čočku. Rajčata a protlak (nebo konzervu) a vodu - mělo by být akorát, aby tam nebylo moc, ale ani málo. Osolím, opepřím. Vařím asi tak 25 min, až je všechno tak akorát měkké. Vyndám stonky z tymiánu a bobkové listy. Přimíchám čerstvou nasekanou petrželku a dochutím vinným octem.

K podávání
Pečená kachna s kmínem a solí.
Salát z rukoly nebo ledového salátu - na zálivku jen olivový olej, vinný ocet, sůl.


Komentáře