Úplně nejlepší dort, jaký jsem kdy jedla. Kombinace datlí, jablka a zázvoru je okouzlující do konce života. A krása je, že je velmi jednoduchý.
Suroviny
200 g hladké mouky
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
kůra z jednoho citrónu
nastrouhaný čerstvý zázvor, asi 50 g
2 vejce
300 g třtinového cukru
200 g másla, rozpustit
200 g datlí, zalít horkou vodou a pak vymačkat a nakrájet
1 velké jablko na menší kousky, asi 250 g (lepší kyselé)
Postup
Nejdřív si vše přichystám, včetně surovin, formy a trouby. Dortovou formu vyložím pečícím papírem. Jde to ale i do menšího pekáče.
Troubu zapnu na 170°C horkovzduch.
V dostatečně velkém hrnci, kde všechno můžu smíchat, rozpustím máslo a přidám do něj cukr a šlehám. Přidám vejce a mouku smíchanou s pečícím práškem.
Promíchám šlehačem.
Pak přidám nastrouhanou kůru a zázvor a nakrájené jablko a datle. Smíchám pomocí stěrky a přesunu do formy.
Peču 75 min, zkusím špejlí.
Na obrázku je ozdoben hořkou čokoládou a karamelkami. Dobře vypadá také bílá čokoláda a kandované ovoce.
Komentáře
Okomentovat