Bigoš


Tak tohle je výborné jídlo z jednoho hrnce. To mám ráda - všechno naházet, společně uvařit, nechat proležet a pak - božská mana. Bigoš jsem vařila v sobotu, na oběd byl v pondělí a úterý.

Suroviny
300 g vepřové plece na kousky
300 g hovězí kližky na kousky
kysané zelí, 2 hrnky, překrájené na kousky
čerstvé bílé zelí, 2 hrnky, nakrouhané
klobása na kolečka
lžíce červené mleté papriky
mletý pepř
3 bobkové listy
10 kuliček nového koření
lžička mletého kmínu
2 stroužky česneku najemno
1 větší cibule nasekaná najemno
lžíce sádla
2 lžíce rajčatového protlaku
2 hrsti sušených hub

Postup
Maso si nakrájím na kousky. Osolím, opepřím, vmasíruji. Cibuli smažím na sádle, až je sklovitá, přidám maso a nechám zatáhnout. Přidám červenou papriku a následně trochu teplé vody, odškrábnu přípečky a přidám ostatní koření včetně česneku a protlaku. Vložím také oba druhy zelí a houby. Doliji vodou, tak aby byla polévka tak akorát hustá. Vařím až je maso měkké, asi 2 hodiny. Před koncem přidám klobásku, nechám trochu provařit.

Nejlepší je uleželá.
Podávám s chlebem.
Lze osvěžit také pikantní paprikovou pastou nebo zakysanou smetanou.

Komentáře