Zeleninové kari s rýží

 


Vzpomínka na Indii.
Protože je zeleninové, můžeš tam dát cokoliv - třeba jen hlavičky květáku a brokolice nebo to, co najdeš v lednici, jako já. Vždycky z toho vznikne dobrota.

Suroviny
1/2 batátu na kostičky (nebo brambor)
2 mrkve na plátky
1/4 celeru na kostky
2 stonky řapíkatého celeru
1 velká červená cibule na klínky
1 velká paprika na plátky
6 stroužků česneku nasekaného najemno
nasekané stonky z brokolice
asi 3 cm zázvoru nasekaného najemno
4 menší rajčata na čtvrtiny
1-2 chilli papričky dle chuti (nebo sušené vločky)
čerstvý nebo zmrazený koriandr list - nasekaný

Vše si očistím a nakrájím.

Kořenící směs
1/2 lžičky skořice, kardamonu, mletého hřebíčku
1 lžička mletého koriandru, římského kmínu
2 lžičky kari směsi - indický typ

Vše smíchat.

kokosové mléko (1-2 konzerva podle množství, případně trochu smetany)
voda nebo zeleninový vývar
třtinový cukr
olej na smažení
na dochucení sůl, pár kapek citrónové šťávy

Postup
Na oleji si začnu smažit cibuli a po chvilce přisypu česnek a zázvor. Chvíli restuji a pak přihodím lžíci třtinového cukru. Opět chvilku smažím. Přidám kořenící směs, nechám rozvonět. Přidám postupně všechnu zeleninu bez rajčat a pořádně zamíchám, chvíli restuji.

Přidám rajčata, kokosové mléko, vodu a sůl. Dusím asi 20-30 min. Jakmile je zelenina akorát, ochutná a případně dosolím, přidám chilli, pár kapek citrónové šťávy nebo kokosové mléko nebo trochu smetany. Prostě je to potřeba doladit.

Podávám s rýží, nejlépe basmati a posypané čerstvým koriandrem. Pokud mám zmrazený, tak ho rovnou přidám do kari.








Komentáře